Een volbloed wereldburger

Susanne
Susanne

Een volbloed wereldburger 

Het verzoek voor een interview over haar relatie met Nederlands-Indië overvalt Susanne. Ze is bij vlagen wel bezig geweest met dat verleden van de familie, maar verder dan oppervlakkige gesprekken is ze daar eigenlijk niet mee gekomen. Uiteindelijk wint de nieuwsgierigheid het van de terughoudendheid en besluit ze mee te doen

Verliefd worden in Nederlands-Indië

Het verhaal achter haar ogen is optimistisch en vrolijk. Voor het interview is ze al vast wat dieper in het verleden van haar familie gedoken. Er zitten een paar verrassingen in en begint in 1888 in Assen. Daar wordt haar overgrootvader geboren, die als militair zijn vrouw in Nederlands-Indië zou vinden. 

De Javaanse is dan 15 en werkt in de huishouding op de militaire basis waar hij als bataljonscommandant gelegerd is. Hij ontmoet haar in 1919 en is 16 jaar ouder. 

Vanwege haar leeftijd moeten ze een jaar wachten voor ze met elkaar kunnen trouwen en dat doen ze. Dat een werkmeid trouwt met iemand van de Nederlandse elite is op zich een vreemde combinatie en maakt de liefde echt.

Naar Nederland 

In 1924 reizen ze samen naar Nederland, waar hij zijn militaire carrière in Drenthe voortzet. Daar krijgen ze samen acht kinderen, een aantal dient later nog in Nederlands-Indië. Zij is nooit meer terug geweest naar het gebied waar ze geboren werd en overlijdt in 1989. 

Het is op zich al een afwijkende geschiedenis, omdat de verhuizing naar Nederland vrijwillig was, zonder dat daar bloedvergieten aan vooraf ging. Maar daarmee is het nog niet het verhaal achter deze ogen, integendeel. 

Bloed uit India

Een opa van Susanne, die half-Indisch is, zit op de grote vaart en ontmoet zijn vrouw in India. Dat land wordt snel door elkaar gehaald met Nederlands-Indië, maar is echt anders, met een andere cultuur. Ook hij brengt haar mee naar Nederland. 

Een echte mix 

Uit die relatie komt de vader van Susanne, een wereldburger met bloed van onder nagenoeg elke zon. Hij brengt met zijn vrouw Susanne voort. Ze voelt zich Nederlands, maar is zich wel bewust van haar afkomst: “Al die invloeden hebben mijn manier van denken verrijkt.”