Onrecht

Raphael
Raphael

Raphael is een derde generatie Molukker. Hij werd geboren in Alphen aan de Rijn. Zijn moeder in Den Haag en zijn vader in Vught. Zijn opa diende in het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger. 

Van kamp naar kamp

Na de aankomst in Nederland volgt een reis door diverse kampen. Zo hebben opa en oma eerst in Kamp Vught gewoond. Daarna verhuisden ze via Kruiningen naar een kamp in Winterswijk. Uiteindelijk komen ze terecht in een Molukse wijk in Alphen aan de Rijn. 

In het gezin wordt er gesproken over het gevoelde onrecht over de behandeling door de Nederlandse overheid vanaf het moment dat Indonesië onafhankelijk werd. De spanning is hierdoor wel altijd voelbaar, net als boosheid en frustratie. 

Fascinatie voor de Alfoeren

Hij heeft een fascinatie voor de Alfoeren, de inheemse stammen van de Molukken. De interesse wordt steeds sterker en praat ook vaak met zijn vader over de Molukken. 

Sociologisch gezien zit er veel trauma in het Molukse verleden. Dat heeft ongetwijfeld zijn beroepskeuze bepaald, want Raphael is Psycholoog met als specialisatie traumagerelateerde klachten.