Nederlands-Indië deed er niet toe

Patty
Patty

Voor de tweede wereldoorlog kiest Patty’s opa uit Groningen voor een avontuur in Nederlands-Indië. Hij gaat bij het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger. Daar treft hij een vrouw, wordt verliefd, maar dan breekt eerst de oorlog uit.

Oorlogstrauma 

Hij wordt gevangen genomen en tewerkgesteld aan de Birma-spoorlijn. Daar keert hij ernstig getraumatiseerd van terug. 

Oma moet buiten het kamp zien te overleven en besluit voor haar veiligheid te trouwen met een andere man. Daarmee krijgt ze twee kinderen. Als de oorlog voorbij is, komt ze weer samen met Patty’s opa. 

Samen maken ze de Bersiap-periode en de dekolonisatie-oorlog mee. Patty’s opa maakt onderdeel uit van de eenheid die Soekarno gevangenen neemt. Het mag niet baten en Nederland moet het grootste deel van de archipel verlaten en dat geldt ook dit jonge gezien en hun twee kinderen. 

Gezin splitsen om naar Nederland te mogen

Bij het vertrek naar Nederland mogen ze maar één kind meenemen en moet het andere kind daar achterblijven bij de ouders van haar oma. Dat wordt half-oom Herman en die woont er nog altijd. Patty heeft geen contact met hem, maar wel via social media met een zoon daarvan. 

Een reis door kampen en pensions

Ze wonen in Nederland op verschillende plekken in kampen en Pensions, waaronder in Barneveld waar Patty’s vader geboren wordt. Uiteindelijk vinden een thuis in Bergen op Zoom en daar wordt Patty geboren en groeit ze ook op. 

Opa is getraumatiseerd uit de oorlog terug gekomen en overlijdt in 1976. Over de oorlog en Nederlands-Indië sprak niemand. Patty: “Alsof het nooit gebeurd was of het er niet toe deed. Ik ging er zelf naar op zoek, want ik vond het heel wortels uit Nederlands-Indië heel interessant.”

Patty vindt het ook belangrijk om het door te geven aan haar kinderen. “Ik voel een duidelijke verantwoordelijk om het verhaal van haar opa en oma en wat er gebeurd is door te vertellen, zodat het levend blijft.”