Je leeft nu

Mark
Mark

Zijn opa en oma van zijn moeders kant zijn Indisch. Zij volledig, opa half. Zijn vaderskant is Nederlands. De familie is een echt combi dus en dat zie je terug in het gezin waar Mark in opgroeide: zijn huidskleur is donkerder dan die van zijn broers en zussen.  

Mark is een Amsterdammer

Mark voelt zich een Nederlander, een Amsterdammer zelfs. Net als zijn moeder is hij nog nooit in Indonesië geweest. Hij heeft ook weinig interesse in de geschiedenis. 

Overgrootvader werkt aan birma-spoorlijn

Wat hij erover weet is dat zijn opa en oma beide in een Japans gevangenkamp hebben gezeten. De vader van zijn opa werkte als krijgsgevangene zelfs aan de beruchte Birma-spoorlijn. Hij weet ook dat zijn familie na de Japanse overgave in Nederlands-Indië beschermd is door de Japanners tegen de Indonesische opstandelingen. Er werd niet veel over gesproken in zijn familie en hij heeft er niet actief naar gevraagd.

Selectief doorgeven 

Zijn kinderen vertelt hij wel waar de familie vandaan komt, maar hij kiest er bewust voor om de pijn uit die periode weg te laten. Niemand is gebaat bij de pijn van vroeger, want je leeft nu.