Zes weken Zwolle

Eén van de speurtochten die gratis op de site te downloaden is.

Zes weken stond de fototentoontstelling Ogen die Spreken uiteindelijk in Park Eekhout in Zwolle. Inmiddels zijn de foto’s goed ingepakt en staan ze warm in een depot te wachten op de volgende tentoonstelling. Geeft ons tijd om iets te vertellen over de resultaten.

Wat tellen we?

De informatie die wij registreren heeft vooral te maken met wat er op de website gebeurd. Twee daarvan hebben een relatie met de tentoonstelling in het park, dus dat zijn voor ons belangrijke statistieken. Dat zijn:
– Aantal malen dat een QR-code gescand is.
– Aantal malen dat een speurtocht of onderwijsbrief is gedownload.

Gescande QR-Codes

In totaal zijn er 4511 QR-codes gescand. Een aantal bezoekers scanden een enkele QR-code, maar we zien ook een aantal sessies waarin diverse bezoekers dezelfde codes scannen en wij vermoeden dat dit georganiseerde bezoeken zijn geweest van gezinnen of educatieve groepen.

Downloads

We bieden op de site drie tentoonstelling-gerelateerde downloads aan. De titels met de aantallen:
– Speurtocht 5-8 jaar: 97.
– Speurtocht voor doorzetters: 21.
– Lesbrief 10-14 jaar: 44.

Onderwijs

Een belangrijke doelgroep voor de fototentoonstelling is het onderwijs. Het valt ons op dat scholen moeilijk te motiveren zijn voor een buitenschoolse activiteit. Dat geldt zelfs voor scholen die iets met Nederlands-Indië hebben, omdat ze bijvoorbeeld een monument geadopteerd hebben. We kregen uiteenlopende excuses over waarom het niet uitkwam en vaak ontvingen we daarna vragen van de docent naar aanleiding van informatie in het lesplan. Vragen die kinderen zelf hadden kunnen beantwoorden als ze de tentoonstelling in het park hadden bezocht.

Toch zijn er diverse scholen en educatieve groepen geweest. Diverse gingen op eigen houtje, vaak na wat overleg via mail of social media, een aantal malen hebben we ze begeleid.
– Schoolgroepen (klassen): 5.
– Educative groepen , thuisonderwijs: 11.
– Educatieve groepen, thuiszitters: 9.

Feedback

We kregen de afgelopen maanden veel reacties. Dat gebeurde via de website en ook mondeling tijdens het opbreken of rondleidingen met scholen en educatieve groepen.

Buurtbewoner, tijdens het afbreken: “Jammer zeg dat de tentoonstelling vertrekt. Ik loop hier meerdere keren per dag en het zijn een soort van vrienden geworden. Dan sta ik regelmatig enige tijd voor zo’n foto te kijken en laat ik het citaat van de foto op me inwerken.”

Moeder over de speurtocht van 5-8 jaar: “Leuk om zo door het park te lopen, want je gaat de tekst toch anders lezen.” (bovenstaande foto is de ingevulde speurtocht van één van haar kinderen).

Onderwijsadviseur over de lesbrief: “Wat een mooi verzorgd en aansprekend document. Zet aan tot nadenken.”

Eerder hadden we hier al enige feedback.

En nu?

De fototentoonstelling is nu in winterslaap en komt voorjaar 2022 in een andere stad terug. Rechts van dit artikel kunt u zich kosteloos abonneren op onze nieuwsbrief. Daarin vertellen we u precies wanneer en waar.